Партиите и коалициите са отделили общо 2 076 471 лв. (без ДДС)

...
Партиите и коалициите са отделили общо 2 076 471 лв. (без ДДС)
Коментари Харесай

В последните 10 дни на кампанията партиите харчат щедро за реклама

Партиите и обединенията са отделили общо 2 076 471 лева. (без ДДС) за реклама в медиите.

Това демонстрират три дни преди локалните изборите, в края на акцията.

Между 19 и 26 октомври разноските за реклама се усилват двойно. 

Мониторингът обхваща 39 национални и районни медии – 9 малките екрани, 3 радиостанции, 11 вестника и 16 осведомителни уеб сайтове и организации. В тази акция Централната изборна комисия регистрира 58 партии и 9 обединения. Всички те могат да се включват и в локални обединения. Така общинските изборни комисии в 265-те общини са записали още десетки обединения, дружно с самостоятелни претенденти за кметове и общински съветници.

 Партиите, които похарчиха най-вече
Обикновено в последните 10 дни от акцията следим наклонност за увеличение на разноските за реклама. Това е интервалът, в който обединенията най-усилено популяризират своите послания и се стремят да доближат до допустимо по-широк кръг от гласоподаватели. Тази акция не прави изключение. Отново главен дял в разноските има обединението " Продължаваме промяната – Демократична България ", регистрира мониторингът.

ПП-ДБ се подрежда преди всичко с вложени 829 278 лева Повечето от тях са за отразяване в двете огромни търговски малките екрани у нас bTV и Нова ТВ. На второ място по разноски е партия " Възраждане " – 271 758 лева Следва ГЕРБ с 241 025 лева. 

От обединението ПП-ДБ усилват четири пъти разноските си спрямо предишния интервал, а " Възраждане " – с два и половина пъти. И двете обединения в последните 10 дни залагат най-вече средства в реклама в частните малките екрани. От ГЕРБ са нараснали разноските си единствено с 9 хиляди лева в последната седмица от акцията, като не престават с метода да разпределят средствата си за реклама измежду необятен кръг медии – малките екрани, онлайн и печатни издания. 

С всички обединения и претенденти, които са разходвали над 5000 лева, може да се запознаете в идната графика
 Източник Отворен парламент
*В случаите на контракт, подписан от локална коалиция, сумите са включвани за водещата групировка – всекидневно тази, която е дала името си на локалната коалиция или пък е по-голяма. Така, в случай че в дадена община имаме коалиция сред ГЕРБ и Съюз на демократичните сили, средствата са начислени в графата на ГЕРБ.

**Някои партии са понижили размера на договорите си с доставчиците на медийни услуги. Тази смяна е отразена в данните.

В последните 10 дни се повишават доста разноските, отделени за реклама от самостоятелния претендент за кмет на Благоевград Николай Шушков. Той е някогашен регионален шеф на Благоевград и заместник-министър в кабинета на Гълъб Донев. Неговият предприемчив комитет е единственият, който има разноски за политическа реклама над 10 хил.лв.
Кои са медиите с най-големи доходи
Спрямо първите двадесет дни, има разбърквания и измежду медиите, привлекли най-вече средства. На първо място към този момент е bTV с 375 794 лева доходи, която към 19 октомври имаше едвам 6350 лева Втора е Българска национална телевизия с 350 884 лева, а на трето място е другата огромна частна телевизия у нас – Нова ТВ с 332 749 лева bTV и Нова ТВ имат контракти на огромна стойност с ПП-ДБ. От Нова ТВ са сключили и един контракт с " Възраждане ". 

ГЕРБ, която издигна за претендент за кмет на София някогашният шеф на „ Новини, настоящи излъчвания и спорт “ в bTV Антон Хекимян, няма нито един подписан контракт с неговия досегашен шеф. 

Следващата графика показва медиите, привлекли най-вече средства в предизборната акция.
 Източник Отворен парламент

Някои особености
И по време на тази акция остава практиката да се подписват безплатни контракти. Такива са сключени от телевизия " Евроком " с: " Българска социалистическа партия за България ", ПП-ДБ, " Правото ", " Обединени земеделци ", " Левицата! ", Вътрешна македонска революционна организация, " Възраждане ", " Средна европейска класа ", " Български гласъ ", КОД, " Граждани за общината ", ИК за Радостин Василев, ИК за Петър Славов. По един безплатен контракт са разгласили също по този начин малкия екран ⅞ със свързаната с нея групировка " ИТН ", както и в. " Ние " с ПП-ДБ.

Не може да се разбере какви услуги получават претендентите в подмяна на тези безвъзмездни форми в комерсиалните медии. А каква е икономическата логичност зад даването на безвъзмездни услуги от частни компании, също е мъчно да се дефинира, означават от Института.

Не липсват и случаи, в които медиите не съблюдават наредбите на Изборния кодекс. Такъв е казусът с в. " Арда нюз ", който не разгласява контракти, макар че в интернет изданието му има редица материали, които явно популяризират участници в изборите. В. " Черноморски фар " пък разгласява материали, свързани с претендента на ГЕРБ за кмет на Бургас, само че в същото време не е оповестил контракт с партията. Отново в. " Черноморски фар " употребява практиката да разгласява договорите си като част от новините, свързани с изборите. Въпреки това в някои от споразуменията вестникът е заличил дължимата сума за реклама.

Друга следена специфичност е сключването на контракти с рекламни организации, в които не се показва съответна групировка или претендент. Такива са случаите с организациите " Аргент 2002 " ООД (традиционно обслужваща претенденти на ДПС), " Персонайз " ООД и " 360 Ол диджитал " ООД, показват от Института за развиване на обществената среда.  
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР